Aeroportul Internațional Satu Mare – extindere și modernizare
Categorie
Proiectare Consultanță Inginerie Geotehnică Laborator Testări Materiale
Domeniu
Aeroporturi
Categorie
Proiectare Consultanță Inginerie Geotehnică Laborator Testări Materiale
Domeniu
Aeroporturi
Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Satu Mare, un proiect de infrastructură de importanță regională, include 3 obiective de investiție:
Aeroportul Satu Mare a fost înființat în anul 1936 printr-un decret regal, pe o suprafață de 600×600 metri. Un an mai târziu este finalizată construcția hangarului și a aerogării, iar în anul 1938, după deschiderea oficială, primul avion care a aterizat pe noul aeroport a fost de tipul Junkers 34, care a efectuat un zbor pe ruta Cluj-Napoca – Satu Mare – Oradea – Cluj-Napoca. Până în anul 1940, pe noul aeroport operau avioane ale companiei LARES (Linii Române Aeriene Exploatate de Stat), cu zboruri zilnice de pasageri, marfă și poștă, ca mai apoi, odată cu înființarea companiei TAROM, în anul 1954 să se înceapă operarea zborurilor regulate către București, cu avioane Li 2 și IL 14. În anul 1973 începe construirea pistei betonate de 2500×60 metri care se inaugurează în 1975. În ultimul trimestru al anului 2015 Aeroportul Satu Mare a intrat într-un proces de modernizare realizându-se extinderea terminalului existent si modernizarea suprafetelor de mișcare.
Proiectul include construcția unui terminal nou, cu un regim de înălțime S+P+1E. Clădirea, cu o formă regulată în plan și dimensiuni de aproximativ 58,5 x 41 m, este susținută de o structură solidă din beton armat și metal, proiectată pentru a rezista la solicitări seismice și pentru a asigura o durabilitate îndelungată. Construcția include și 2 structuri conexe: un tunel de evacuare din adăpostul de protecție civilă și o rampă de acces auto.
Destinat fluxului pentru plecări, terminalul are 4 porți de îmbarcare, un sistem inteligent de benzi de bagaje, ghișee automate de pre-boarding și un sistem de detecție și recunoaștere facială, oferind o experiență de călătorie modernă și sigură pentru toți pasagerii.
Terminalul actual va fi extins și modernizat, adăugându-se un nou tronson pe latura nordică, păstrând în același timp arhitectura și regimul de înălțime (P+3E). Pe lângă lucrările de extindere, prin proiect se propun intervenții de consolidare pentru aducerea construcției în clasa de risc seismic Rs IV.
Extinderea va permite creșterea capacității aeroportului și optimizarea fluxurilor de sosiri și plecări. Turnul de control și celelalte structuri existente vor fi integrate armonios în noua configurație, beneficiind de consolidări structurale acolo unde este necesar.
Adresa
Antreprenor
Asociere Bog’Art/ UTI C.F.M./ Drumuri Bihoringiner instalații
Electroproiect/ UTI C.F.M.Our projects
Vezi mai mult