Unicredit Tower
Arie de expertiză
Proiectare Inginerie Geotehnică
Domeniu
Clădiri pentru Birouri
Locație
București
Premii
AICPS 2012
Arie de expertiză
Proiectare Inginerie Geotehnică
Domeniu
Clădiri pentru Birouri
Locație
București
Premii
AICPS 2012
Adresa
Arhitect
Westfourth ArchitectureAntreprenor
Bog'Artclient
Bog'Art Officesinginer instalații
Miga Airvent & Cons-Eng CoSuprafața construită a clădirii este de aproximativ 28000 mp, din care cca. 22000 mp în suprastructură și 6000 mp în cadrul structurii subterane. Infrastructura se dezvoltă pe înălțimea a două niveluri, cu o înălțime de nivel de 4.00 pentru subsolul 1 și 3.10 pentru subsolul 2. În ceea ce privește suprastructura, aceasta se dezvoltă pe înălțimea a șaisprezece etaje, parter și 15 etaje, din care ultimul etaj este retras perimetral.
Sistemul de fundare a fost conceput ca un radier având o grosime de 80 cm în general şi 1.80 m sub nucleele clădirii. Sistemul de fundare sub nuclee este conceput ca un radier pe piloţi având diametrul de 1.20 m şi lungimea de 23.00 m sub radier, iar infrastructura construcției este de tip cutie rigidă.
Structura de rezistenţă a clădirii este alcătuită din pereți de beton armat și cadre metalice cu rol de a prelua sarcinile gravitaționale.
Ca și particularitate a acestei structuri, clădirea prezintă un atrium care este ‚agăţat’ de structura principală printr-o prindere glisantă la partea inferioară. S-a ales decuplarea stâlpilor înclinaţi, deoarece la acţiunea seismului pe direcţie longitudinală, în sens V-E, prin eforturile mari, lungimea mare de flambaj a stâlpului (cca. 30m) – şi inexistenţa unor legături laterale (deoarece s-a dorit obţinerea unui spaţiu deschis din punct de vedere arhitectural), ar fi rezultat o secţiune foarte mare. Astfel, prin decuplarea stâlpilor, dimensiunea secţiunii a rezultat în urma unui calcul de limitare a vibraţiilor la acţiunea vântului.
În condițiile termenului redus de predare al imobilului, soluția structurală optimă a fost cea în care scheletul metalic alcătuit din stâlpi și grinzi a fost completat cu pereți și planșee de beton armat. Prin combinarea celor două materiale s-a pus în valoare atât viteza de execuție a structurii metalice, precum și prețul mai mic al elementelor de beton armat. Tot în sensul optimizării structurii de rezistență s-a optat pentru o incintă realizată cu piloți secanți și cu numai un rând de șpraițuri dispus la nivelul grinzii de coronament.
Conform studiilor efectuate pentru mai multe clădiri a rezultat că soluția optimă din punct de vedere structural cu implicații minime asupra arhitecturii și funcționalității clădirii, este soluția mixtă beton armat – oțel laminat.