Scanare laser 3D – prima etapă a procesului Scan to BIM
Categorie
Informatii generale
După cum am menționat în articolul anterior, Procesul SCAN to BIM, în avantajul clienților, prima etapă a acestui proces o reprezintă scanarea laser 3D, o metodă care a produs o schimbare radicală în modul în care domeniul construcțiilor este abordat.
O dată cu aplicarea metodei Scan to BIM de către echipa Popp & Asociații BIM Technologies, și colaborarea noastră cu Graitec România a avansat într-o nouă etapă. Cu ajutorul soluțiilor Autodesk furnizate de Graitec România, am crescut productivitatea, am îmbunătățit comunicarea între membrii echipei și colaborarea între specialități, iar clienții noștri au beneficiat de rezultate eficiente și precise, într‑un timp scurt, având acces în timp real la evoluția proiectului.
Vom detalia în continuare în ce constă scanarea laser 3D, care sunt avantajele acestei metode și pentru ce tipuri de lucrări poate fi aplicată.
Scanarea laser 3D reprezintă tehnologia non-invazivă de măsurare a unei clădiri existente sau aflată în execuție, a unei zone de teren sau a unui obiect, indiferent de dimensiunea sau complexitatea acestora. Comparativ cu metoda clasică de măsurare, rezultatele obținute au un grad maxim de acuratețe, după doar o ședință de scanare a obiectivului, fiind soluția adecvată pentru orice tip de spațiu, inclusiv cele greu accesibile.
Echipa noastră, coordonată de ing. Marius Ștefan, team leader lucrări teren, are experiența a peste 100.000 mp scanați în doar un an de activitate. Fiecare colț, fiecare detaliu este înregistrat cu meticulozitate, în condiții de siguranță și fără a afecta activitatea celor aflați în clădire, în cazul în care aceasta este funcțională. Cu ajutorul scanării laser 3D, colegii noștri au surprins realitatea cu precizie pentru obiective precum: aeroporturi, unități medicale, instituții de învățământ sau spații culturale, clădiri rezidențiale, unele dintre acestea fiind clasate ca monument istoric sau situate în zone protejate.
Pentru colectarea datelor, echipa noastră folosește unul dintre cele mai performante dispozitive de pe piață la acest moment. Având o eficiență excepțională de captare, calitate și acuratețe a datelor, echipamentul utilizat are o rază de scanare de până la 70 m, poate fi controlat de la distanță folosind smartphone-ul, incluzând un flux de lucru wireless stabil și rapid.
Avantajele date de scanarea laser 3D în procesul de culegere și interpretare a datelor din teren comparativ cu metoda tradițională de colectare și procesare a acestora:
– Diminuarea timpului alocat măsurătorilor (de exemplu, pentru o clădire rezidențială cu suprafața totală de 36.240 mp, cuprinzând 523 de apartamente la etajele superioare și mai multe spații comerciale la nivelul parterului, prin metoda Scan to BIM s-au consumat de trei ori mai puține resurse);
– Reducerea costurilor;
– Evitarea erorilor umane;
– Acuratețea și precizia informațiilor obținute;
– Compatibilitatea cu softurile de calcul (timpul redus de importare a datelor în soft-uri de calcul în vederea realizării modelului analitic);
– Posibilitatea de a accesa orice tip de spațiu, de la distanță, fără nici un pericol pentru cel care realizează scanarea și fără a întrerupe lucrul celor care își desfășoară activitatea în clădirea respectivă;
– Vizualizarea 3D a obiectului sau clădirii scanate (tur virtual);
– Corectarea din timp a erorilor care pot apărea în execuție;
– Gestionarea mai bună a resurselor și reducerea pierderilor;
– Obținerea modelului Digital Twin.
Așa cum am menționat, scanarea laser 3D a revoluționat modul în care este realizată documentarea clădirilor și modul de abordare a proiectelor de renovare și restaurare, conservarea patrimoniului cultural sau activitatea de facility management. Întregul proces Scan to BIM are multiple aplicații și este util arhitecților, inginerilor, cercetătorilor, restauratorilor și altor profesioniști din domeniul construcțiilor.
Aceștia se bazează pe modelul informațional rezultat prin scanarea laser 3D pentru planificarea renovărilor, reconversiilor unui spațiu sau a unei clădiri integral, pentru restaurarea și renovarea clădirilor existente, inclusiv pentru conservarea și restaurarea clădirilor monument istoric, cu reproducerea fidelă a detaliilor arhitecturale complexe, a sculpturilor și elementelor ornamentale.
De asemenea, datele obținute din scanarea laser 3D sunt utile pentru documentarea etapelor de lucru pentru clădirile în execuție și generarea modelului As Built, asigurându-se astfel că proiectul a fost realizat conform planurilor aprobate.
Mai mult, modelul Digital Twin rezultat este extrem de util în procesul de facility management. Odată ce o clădire este construită sau renovată, datele din scanarea laser 3D continuă să fie folosite pentru managementul și întreținerea acesteia, eficientizând activitățile de întreținere și reducând costurile pe termen lung.
În concluzie, scanarea laser 3D oferă date precise, într-un timp mai scurt decât folosind metoda clasică de colectare a informațiilor. Ca primă etapă din procesul Scan to BIM, scanarea laser 3D pune bazele pentru luarea deciziilor în mod informat și crește eficacitatea diferitelor etape din ciclul de viață al unei construcții.