Palatul Băncii Marmorosch Blank
Categorie
Monumente Istorice
Locație
București
Premii
Premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectură și patrimoniu” - Anuala de Arhitectură București 2021
Categorie
Monumente Istorice
Locație
București
Premii
Premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectură și patrimoniu” - Anuala de Arhitectură București 2021
Palatul Băncii Marmorosch Blank a fost construit între 1915-1923, în stil neoromânesc, cu influenţe bizantine şi gotice. Clădirea figurează pe lista monumentelor istorice din București. Construcția a fost realizată la comanda Băncii Marmorosch, Blank & Co, una dintre cele mai importante instituții bancare în anii ’20, deținută de Iacob Marmoroch și Mauriciu Blank.
Banca Marmoroch a funcționat în clădire până la naționalizare, în 1949. Ulterior, aici a avut sediul Banca de Investiții, iar după Revoluția din 1989, Banca Română de Dezvoltare. În 1993, clădirea a fost extinsă spre strada Eugeniu Carada.
După ce timp ce mai mulți ani clădirea nu a avut nici o destinație, Palatul Băncii Marmorosch Blank a intrat într-un proces de restaurare și a fost transformat într-un hotel de lux, inaugurat în august 2021.
La această lucrare am participat în calitate de proiectanți până la faza proiectului tehnic, inclusiv.
Obiectivul urmărit de beneficiarul imobilului a fost schimbarea funcțiunii din clădire financiar-bancară în hotel, prin restaurarea, consolidarea și protecția monumentului istoric aflat în zona protejată nr. 27 Stavropoleos.
Rezolvarea structurală a fost realizată pe baza propunerii de arhitectură întocmită de CUMULUS S.R.L., proiectant general al acestei investiții.
Soluția de intervenție propusă a respectat cerințele de modificare ale funcțiunii clădirii, care presupune remodelarea unor zone importante precum fațadele sau curtea interioară de lumină, având și limitări ca arii de intervenție doar în afara zonelor ce trebuie conservate și restaurate. Intervențiile survenite din modificarea funcțiunii au condus la înlocuirea elementelor existente de zidărie din fațade cu elemente din beton armat într-o configurație cu geometrie diferită rezultată în urma optimizării spațiului conform cerințelor beneficiarului.
În afara elementelor enumate mai sus, soluția de intervenție propusă a presupus și introducerea unor nuclee din beton pe zonele de circulație pe verticală, din necesitatea de sporire a rigidității și rezistenței clădirii la acțiuni laterale.
Pe zonele de conservare și restaurare unde intervențiile de consolidare au fost restricționate, soluția de sporire a capacităților portante a elementelor de zidărie a fost de introducere a unor tiranți metalici verticali forați.
Din punctul de vedere al nivelului de performanță, la solicitarea beneficiarului investiției, proiectarea lucrărilor de consolidare s-a realizat la o valoare mai mare decat minimul necesar conform codului de evaluare a clădirilor existente.