Hotel Palas – consolidare structurală de ansamblu
Categorie
Proiectare Consultanță Inginerie Geotehnică Laborator Testări Materiale
Domeniu
Hoteluri Monumente Istorice
Locație
București
Data publicării
16 august 2023
Categorie
Proiectare Consultanță Inginerie Geotehnică Laborator Testări Materiale
Domeniu
Hoteluri Monumente Istorice
Locație
București
Data publicării
16 august 2023
Acest proiect a presupus consolidarea, restaurarea și conservarea imobilului cunoscut sub denumirea de „Hotel Palas“ sau „Hotel Royal Palace“.
Pentru consolidarea structurală de ansamblu a acestui imobil, având ca obiectiv creșterea gradului de asigurare la acțiuni seismice, echipa noastră a asigurat serviciile de: proiectare structurală, consultanță tehnică, studiu geotehnic și analiza materialelor de construcție.
Pornind de la inspecția vizuală a clădirii și vecinătăților, proiectul de consolidare a avut la bază documentația tehnică pusă la dispoziție de beneficiar, respectiv: studiu istoric întocmit în mai 2016 de Credo Design, expertiză tehnică elaborată în 1996 de prof. Radu Petrovici, completare la expertiza tehnică elaborată de dr. ing. Traian Popp în 1999, expertiză tehnică de punere în siguranță în regim de urgență întocmită în iulie 2016 de expert tehnic atestat A1 și A2 (ing. Dragoș Marcu) și expert tehnic MCC (prof. dr. ing. Mircea Crișan).
Proiectul a fost supervizat de: expert tehnic atestat pentru exigențele A1 și A2 ing. Dragoș Marcu și Verificator tehnic atestat pentru exigențele A1 și A2 ing. Ionel Badea.
Clădirea cunoscută drept Hotel Palas este alcătuită din trei corpuri proiectate și executate în perioada interbelică, la diferență de câțiva ani, între 1922 și 1927. La realizarea celor 3 corpuri au participat arhitecți și ingineri de renume precum: arhitectul Ernest Doneaud, arhitectul Constantin Ciogolea și prof. universitar ing. Aurel A. Beleș.
Inițial au fost construite clădirile din str. Constantin Mille (regim de înălțime S+P+5E+M, respectiv S+P+5E+M+6R) și ulterior corpul din str. Brezoianu (S+P+5E). În partea supraterană, corpurile sunt separate de curți de lumină.
Informațiile conținute în expertizele tehnice anterioare au indicat faptul că imobilul a fost supus mai multor modificări și schimbări de destinație de-a lungul timpului. În perioada comunistă clădirea a fost folosită o perioadă drept cămin studențesc, iar în anul 1974 a revenit la destinația de hotel, ocazie cu care au fost realizate o serie de modificări structurale.
La data realizării expertizei tehnice preliminare (2016), imobilul se afla într-un proces continuu de degradare, datorită lucrărilor de reabilitare și consolidare care au fost începute și sistate pe perioade lungi în două etape diferite (5 ani și 7+8 ani).
Structura de rezistență a imobilului este alcătuită din pereți portanți de zidărie de cărămidă cu rare elemente de beton armat (stâlpi și lamele), introduse probabil în urma unor intervenții realizate pe parcursul existenței clădirii. Planșeele sunt realizate într-o multitudine de variante. Infrastructura inițială era realizată cu pereți de zidărie groși, dispuși la distanțe mici unii de alții.
Ținând cont de stadiul actual al clădirii (lucrări de consolidare începute și nefinalizate, zone cu potențial mare de prăbușire) pentru realizarea lucrărilor de intervenție s-a întocmit o expertiză de punere în siguranță în regim de urgență și s-a obținut autorizație de construire de punere în siguranță în regim de urgență.
Proiectul de reabilitare a clădirii a inclus:
– lucrări de punere în siguranţă în regim de urgență din punct de vedere al stabilităţii şi prezervare stare;
– lucrări de finalizare a consolidărilor începute şi sistate;
– lucrări pentru mărirea gradului de asigurare seismică;
– lucrări pentru asigurarea funcţionalităţii imobilului – în urma lucrărilor de reabilitare a clădirii, aceasta îşi va recăpăta funcţiunea principală de hotel.
Măsurile de intervenție au urmărit recomandările expertizei tehnice întocmite în 2016 care a avut drept scop verificarea stării clădirii înaintea demarării proiectului de consolidare, verificarea stabilității locale a imobilului, a influenței pe care o are asupra structurii de rezistență expunerea în continuare la factorii climatici, precum și măsurile necesare pentru asigurarea stabilității locale și de ansamblu.