DESCRIERE SUMARĂ A SOLUȚIEI DE CONSOLIDARE
Soluția de consolidare implică:
- Crearea unor elemente de tip “șaibă rigidă” în plan orizontal (Fig. 6-3), care momentan nu există și care să uniformizeze transmiterea eforturilor orizontale la stâlpi. Aceste elemente, întrucât nu se pot dispune în interior (din cauza existenței reactorului), se vor dispune la exteriorul structurii, la fiecare nivel de grinzi principale de structură.
- Consolidarea stâlpilor (Fig. 6-4, Fig. 6-5), prin sudare de tole de oțel cu grosimi 30-50 mm
- Înlocuirea grinzilor existente cu grinzi mult mai rigide – IPE 600 (Fig. 6-6), conectate cu stâlpii consolidați prin îmbinări / noduri rigide, grinzi care să fie capabile să stabilizeze stâlpii pentru împiedicarea flambajului acestora, specific cadrelor cu noduri deplasabile.
- Se creeaza astfel un sistem structural de tip “moment-frame”.
- Diagonalele structurii s-au păstrat pe pozițiile lor inițiale, dar s-au înlocuit cu altele cu secțiune adaptată corespunzător la eforturile care trebuie preluate conform analizelor structurale (Tv 180x180x10)
- Noile diagonale nu vor fi continue (din nod – în nod) ci vor fi întrerupte. În zona de întrerupere se vor monta amortizori vâscoși (pe lungimea diagonalei) – Fig. 6-1.
- Intervenții locale la nivelul fundațiilor și aparatelor de fixare ale stâlpilor metalici în fundații
- Masa adițională montată la cota +36,27 se va demonta și se va evacua (împreună cu amortizorii vâsco-elastici care conectează această masă cu structura)
NOTĂ: stâlpii celulei scării și liftului necesită și ei unele consolidări, însă acestea sunt de mult mai mică amploare și, pentru evidențierea mai bună a intervențiilor majore, acestea nu au mai fost arătate în figura de mai sus.
Consolidarea stâlpilor celului reactorului presupune chesonarea acestora prin adăugarea de table sudate (Fig. 5-5). Grinzile celulei reactorului se vor înlocui cu grinzi cu secțiune IPE-600 sau echivalente ca rigiditate și rezistență (Fig. 5-6).
Secțiunea critică de fundație, dintre reactor și regenerator se va putea consolida prin adăugarea de lamele de fibră de carbon la partea superioară. (solicitarea critică este cea de încovoiere prin care fibra superioară a fundației este întinsă; pentru solicitare de încovoiere de sens opus – cu fibra superioară a fundației comprimată.
Toate modificările de noduri, gusee, etc. au presupus operațiuni de sudare la șantier.
Conform reglementărilor Rafiăriei Petrobrazi și legislației în vigoare, pentru astfel de platforme industriale, protecția la foc a elementelor structurale este obligatorie până la înălțimea de min. 6 m sau două niveluri. Din acest motiv, dar și pentru asigurarea unei rigidități suficiente la acțiunea vântului, nu s-au dispuși amortizori vâscoși pe primele două niveluri. Pentru primele niveluri ale structurii s-a păstrat sistemul zăbrelit, cu diagonale “clasice”, dimensionat în domeniul elastic de comportare.
SCENARIUL DE LUCRU ȘI ETAPELE DE CALCUL
Soluția cu amortizori vâscoși a permis ca structura consolidată să fie verificată în domeniul elastic. S-a adoptat un factor de comportare q=1,5 (comportare elastică) care implică asigurarea că restul elementelor structurale nu vor suferi deformații plastice sau degradări semnificative.
Intoducerea amortizării vâscoase suplimentare este o problemă inginerească cu grad ridicat de dificultate.
Se pune intrebarea inițială – “care este necesarul de amortizare pentru a putea satisface dezideratele cerute?”
ETAPA I- ANALIZA SPECTRALĂ CU DETERMINAREA AMOTIZĂRII ȚINTĂ
S-au realizat inițial analize spectrale, iterativ, utilizând spectre de răspuns scalate pentru diferite valori ale fracțiunii din amortizarea critică, pentru determinarea valorii care conduce la rezultate favorabile și stabilirea, astfel, a unei amortizări țintă.
Comentariu: La momentul semnării contractului de proiectare și realizării proiectului, codul seismic în viguare era P100-1/2006.
După mai multe iterații s-a determinat faptul că amortizarea țintă pentru a putea satisface cerințele de temă trebuie să se situeze între 20%-25%.
Comentariu: Valoarea amortizării țintă determinată în stadiile de început ale proiectului a fost stabilită la 25%, dar, pe parcursul desfășurării proiectului, ne-au fost comunicate o serie întreagă de încărcări suplimentare, de date și informații suplimentare care au fost implementate în consecință în model. Totodată, pe măsură ce s-au efectuat iterații de analiză, s-a realizat și modelarea treptată a secțiunilor consolidate ale structurii metalice. Într-o fază finală a anlizelor spectrale, valoarea țintă a fracțiunii din amortizarea critică a fost 20%.
NOTĂ: pentru structura consolidată au rezultat perioadele proprii fundamentale de vibrație T1=1,88 s, T2=1,75s
ETAPA II- ANALIZA DE TIP TIME HISTORY NELINIAR MODAL
A urmat apoi rafinarea modelului și designul efectiv al secțiunilor necesar a fi consolidate, utilizând, în paralel, atât rezultatele analizelei spectrale cât și analiza de tip Time History Modal (cunoscută și ca Fast Nonlinear Analysis – FNA). În această etapă, pentru analizele dinamice s-au folosit 3 seturi de accelerograme generate artificial.
S-au stabilit pozițiile amortizorilor pe structură și s-au determinat estimativ constantele de amortizare necesare, conform metodologiei FEMA 356, după care s-a încărcat construcția cu imput de tip accelerograme compatibile cu spectrul elastic de amplasament (pentru situația actuală s-a utilizat spectru elastic cu amortizare elastică 2%).
Pe baza calculelor de predimensionare, s-au stabilit valorile constantei de amortizare pentru amortizori liniari. Ulterior aceasta a fost convertită în valoarea aferentă amortizorilor neliniari și a fost ajustată în urma mai multor pași de analiză.
S-a operat cu un exponent al amortizării α folosit de producătorii europeni: α=0,15.
ETAPA III- ANALIZA DE TIP TIME HISTORY NELINEAR – INTEGRARE DIRECTĂ
A urmat apoi etapa de rafinare a modelului, de verificări finale de detaliu, și de completare a analizelor dinamice cu încă 4 seturi de accelerograme artificiale, folosindu-se, deci, în final, 7 seturi de accelerograme. Totodată, în această etapă, s-au realizat și analize dinamice neliniare de tip direct-integration (foarte mari consumatoare de timp de analiză).
S-a plecat de la structura dimensionată și configurată în etapa II cu imputul artificial descris mai sus, după care s-a făcut verificarea efectivă a structurii de rezistență în termeni de verificări de rezistență și deformabilitate.
În final, după rafinarea calculelor utilizând maximul a 7 accelerograme sintetice, au rezultat următorii parametri pentru amortizorii vâscoși:
Toate accelerogramele generate au fost compatibile cu spectrul de răspuns elastic, conform P100/1-2006:
ETAPA IV- VERIFICAREA AMORTIZĂRII GLOBALE ÎN STRUCTURĂ
Ca o ultimă verificare și confirmare a soluției, s-a calculat amortizarea globală rezultată în structură.
Considerand un sistem cu “N” grade de libertate dinamica, fractiunea din amortizarea critica a sistemului se poate defini ca:
Comentariu: Amortizarea țintă a fost de cca. 20% fracțiune din amortizarea critică și s-a atins o valoare de cca. 19%. Aceasta nu trebuie însă interpretată ca o valoare exactă ci ca o indicație asupra nivelului global de amortizare.
CÂTEVA REZULTATE ALE ANALIZELOR STRUCTURALE
În urma consolidării, greutatea construcției se modifică – față de situația actuală din teren – astfel:
Comportarea amortizorilor vâscoși (exemplificare pentru 1 amortizor):
S-au dispus în total 17 amortizori vâscoși (8 pe direcția longitudinală și 9 pe direcția transversală).
Următorii parametri au rezultat pentru amortizori (s-a operat cu un exponent al vitezei α=0.15):