Cristian Frișan
Senior Project Manager
Informații rapide
contact
Când am ales Facultatea de Construcții nu cunoșteam ce înseamnă domeniul ingineriei. Alegerea a venit natural, fiind obișnuit ca în timpul liceului să îmi petrec vacanțele alături de vărul meu coordonând o echipă de muncitori la construirea casei familiei noastre. Experiența au fost determinantă în alegerile noastre ulterioare de vreme ce ambii am ales ingineria în construcții, iar acum fiecare are o carieră în acest domeniu.
După finalizarea studiilor universitare am fost angrenat în proiectarea și execuția unor investiții cu caracter caritabil în cadrul unui ONG ce se ocupa de ajutorarea copiilor străzii și a familiilor nevoiașe din Cluj-Napoca. Deși lucrările erau de mică anvergură, cei doi ani petrecuți mai degrabă în execuție m-au ajutat permanent în carieră. Tot în acea perioadă am hotărât că drumul meu este în mod clar spre proiectare de structuri. Au urmat 7 ani petrecuți într-un birou mic de proiectare al cărui proiecte erau preponderent de structuri metalice. Momentele strict de design erau puține doar la debutul proiectelor, apoi fiind angrenat în desenare.
Apoi am venit la Popp & Asociații, întâi în 2012, la biroul din Cluj-Napoca, și apoi la București. Am ales Popp & Asociații pentru experiența și proiectele importante care sunt derulate aici, acum considerând că acesta este locul în care m-am format ca inginer. Am găsit un mediu ce promovează dezvoltarea profesională și am avut ocazia să colaborez cu ingineri cu viziune, care, deși tineri, aveau deja o experiență considerabilă.
Provocările întâlnite vin la pachet cu dimensiunea proiectelor gestionate de Popp & Asociații. Nu există proiect care să nu necesite unele abordări de calcul și soluții particulare. Sunt proiecte în care soluțiile inovative sunt singurele fezabile iar aici provocările cresc exponențial. Astfel, am ajuns să aprofundez tehnologia sistemelor seismice pasive, tehnologie implementată cu succes în cadrul proiectului Orhideea Towers.
Tinerii ingineri trebuie să fie perseverenți în proiectarea curentă, dar trebuie totodată să fie curioși față de soluții noi și inovative, să studieze în detaliu modalități de calcul chiar dacă în momentul aprofundării ar putea câteodată părea că acestea nu îi vor ajuta. Din experiența proprie consider că nu există nicio aprofundare a unei probleme care să nu-mi fi folosit pe parcursul carierei. Dacă acel studiu nu l-am aplicat direct, atunci experiența învățată m-a ajutat să privesc din altă perspectivă alte calcule care au devenit rutină la un moment dat.