Consolidarea Palatului de Justiție din București
Categorie
Articole tehnice
Data publicării
10 octombrie 2000
Categorie
Articole tehnice
Data publicării
10 octombrie 2000
Această lucrare prezintă proiectul de consolidare pentru structura de rezistenţă a Palatului de Justiţie din Bucureşti. Binecunoscuta clădire este unul din cele mai reprezentative edificii din Bucureşti din punct de vedere socio-economic şi arhitectural-istoric. Şi prin prisma structurii de rezistenţă această construcţie prezintă nişte caracteristici speciale. După mai multe studii dar şi lucrări propriu-zise pentru punerea în siguranţă a construcţiei efectuate în trecut de către diferite organisme, firmele SC STRUCTURAL CONEXPERT SRL şi AEDIFICIA M.P. SRL au colaborat la realizarea proiectului de consolidare al structurii acestei clădiri . În cele ce urmează vom prezenta aspectele mai importante legate de această lucrare. Parte din aceste aspecte au mai fost amintite în unele lucrări de specialitate.
Clădirea PALATULUI DE JUSTIŢIE ( foto 1 ), clădire reprezentativă pentru arhitectura Bucureştiului , construită în urmă cu circa 100 de ani , a suferit , de-a lungul timpului , diferite intervenţii , modificări şi adăugiri , a fost supusă procesului firesc de degradare în timp şi ca urmare a cutremurelor de pământ , existând , în acest sens , informaţii certe numai cele referitoare la acţiunile seismice din ani 1977 , 1986 şi 1990 . În ultimele decenii procesul de degradare s-a accentuat ca urmare a lipsei unor lucrări de reparaţii ( care s-au efectuat numai parţial , pe zone restrânse ) .
După cutremurul din anul 1977 ( în foto 2 se poate vedea fracturarea gravă a pilaştrilor din faţadă , zona respectivă găsindu-se în stadiul de pre-colaps) s-au început lucrări de reparaţii şi consolidări având caracterul unor intervenţii locale la părţile grav avariate ( în special pe partea centrală a faţadei principale ) dar care au fost întrerupte în anul 1981 . În anul 1990 beneficiarul a dispus reînceperea lucrărilor întrerupte având în vedere că , pe lângă lucrări de restaurare şi reparaţii capitale să se efectueze şi lucrări de consolidare structurală . Odată cu apariţia normativului P100-1992 ( şi , mai târziu , a completărilor la capitolele 11 şi 12 din 1996 ) care introducea şi reglementări oficiale privind proiectarea lucrărilor de intervenţie la construcţiile ce prezintă un risc seismic ridicat , s-a reluat elaborarea documentaţiei referitoare la consolidarea structurii .
În urma licitaţiei efectuate proiectul de consolidare şi reabilitare a fost comandat unui grup de firme de proiectare sub conducerea S.C. PACIC SRL ( proiectant general , proiectant instalaţii). Au mai făcut parte WESTFOURTH ARHITECTURE SRL ( proiectant arhitectură ) , SC STRUCTURAL CONEXPERT şi SC AEDIFICIA M.P. SRL ( proiectanţi structură rezistenţă ) .
Clădirea Palatului de Justiţie , acoperă o arie construită de aproximativ 8500 m2 şi o suprafaţa desfăşurată de aproximativ 27.700 m2 .
Având în plan forma unui patrulater neregulat , ansamblul are dimensiuni ce depăşesc 130 – 140 m în sens longitudinal şi 70 – 90 m în sens transversal .
Datorită regimului de înălţime diferenţiat – în funcţie de numărul de niveluri şi de înălţimea acestora – ansamblul se împarte în 3 zone :
În afara subsolului general funcţional , există şi un subsol tehnic parţial , cu o înălţime de 1.50 – 2.00 m , care înglobează reţelele de alimentare cu apă , canalizare , încălzire centrală şi instalaţii electrice . Accesul în acest subsol se face prin trape care comunică cu subsolul curent .
Structura este realizată – în mod curent – din pereţi portanţi din zidărie de cărămidă cu planşee cu grinzi metalice sau din lemn , dar mai ales din beton armat. Acoperişul este realizat din şarpantă din lemn ecarisat cu învelitoare din tablă . La Sala Paşilor Pierduţi , structura este realizată din pereţi perimetrali din zidărie de cărămidă şi din pilaştri din acelaşi material , având acoperişul realizat din ferme metalice .
Soluţiile de intervenţie sunt condiţionate în mod decisiv de particularităţile de bază ale clădirii , între care trebuie menţionate : valoarea ei ca monument de arhitectură , starea ei actuală şi funcţiunea sa .
Valoarea ca monument de arhitectură a clădirii Palatului de Justiţie este evidentă , fiind una din clădirile reprezentative ale Bucureştiului . Ea face parte din patrimoniul de arhitectură recunoscut şi ocrotit prin dispoziţiile legale . Făcând parte din această categorie foarte limitată de construcţii , efortul tehnic şi financiar implicat de punerea ei în siguranţă , de conservarea şi asigurarea funcţionalităţii trebuie să fie pe măsură .
Starea actuală a clădirii este condiţionată , în principal , de următoarele :
Pe de altă parte , în ultimul timp , s-au executat lucrări de reparaţii şi restaurări care trebuie corelate cu lucrări de consolidare şi reabilitare structurală absolut necesară .
În luna decembrie a anului 1992 firma PRODOMUS S.A. a predat o expertiză amplă privind structura de rezistenţă a Palatului de Justiţie din care în rezumat a rezultat (analiza s-a efectuat pe trei zone considerate în model ca independente ) :
În conformitate cu concluziile expertizei tehnice s-au efectuat propuneri vizând consolidarea structurii , trei dintre ele având acordul Comisiei Tehnice de Protecţie Antiseismică din MLPAT .
Primele două soluţii prevedeau împărţirea construcţiei prin rosturi antiseismice în corpuri dreptunghiulare . Aceste propuneri plecau de la necesitatea evidentă ( subliniată în expertiză ) de creare a unei şaibe orizontale din beton armat. Ori , date fiind dimensiunile în plan foarte mari ale construcţiei , introducerea de planşee de beton armat atrage după sine necesitatea de a se crea rosturi de dilataţie – contracţie pe liniile de separaţie între diferitele corpuri de construcţie . Mergând mai departe pe această idee şi anume de a se folosi aceste rosturi de dilataţie şi ca rosturi antiseismice, s-a ajuns la a se propune soluţia de separare în corpuri , atât longitudinal cât şi transversal . În acest sens au existat propuneri de desfacere în 24 de corpuri şi apoi în 16 . De asemenea , s-au prevăzut placări cu beton armat la majoritatea pereţilor portanţi şi de rigidizare din zidărie . Sunt lesne de înţeles dificultăţile şi inconvenientele din punct de vedere al execuţiei a unei astfel de soluţii .
Urmând recomandările din avizele MLPAT şi Direcţiei Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii care în mod direct sau indirect exprimau dorinţa generală de reducere a numărului de rosturi antiseismice faţă de schema de tronsonare propusă în expertiza tehnică , autorii proiectului ( şi a prezentei lucrări ) au ajuns la concluzia că o rezolvare optimală a problemei în cazul de faţă ar consta în renunţarea completă a tronsonării prin rosturi , asigurându-se o conlucrare spaţială a întregului ansamblu ( conceptul de MACROSTRUCTURĂ ) , cu concentrarea consolidărilor prin placări cu beton armat la corpurile de legătură de tip B şi folosind apoi aceste corpuri ca nuclee ( tuburi ) de rigidizare a restului construcţiei . Soluţia de consolidare tubulară nu este nouă . Ea a mai fost propusă de către autorii prezentei lucrări în cazul mai multor lucrări de consolidare ( Athenee Palace Hilton , Banca Română pentru Dezvoltare , etc.) iar în acest sens se poate vedea şi articolul “ Soluţie tubulară pentru consolidarea construcţiilor afectate de acţiuni seismice “ ( P. Mazilu , T. Popp , Ş. Beţea , D. Marcu – Buletinul AICPS nr.1/1998 ) . Datorită caracterului redus al intervenţiei ( mai bine zis izolat ) care aproape că exclude orice intervenţii care ar afecta părţile de construcţie cu o importanţă deosebită din punct de vedere istoric şi arhitectural , această soluţie a fost agreată de către beneficiar şi de către forurile implicate şi s-a impus ca soluţie de consolidare .
În conformitate cu conceptul enunţat mai sus, s-au analizat două variante posibile şi anume :
Din aceste două variante prima a trebuit să fie eliminată pentru că necesită operaţii de consolidare în interiorul sălilor de judecată , deci desfaceri şi apoi refaceri ale unor finisaje preţioase, cu rol important în caracterul de monument de arhitectură al clădirii . De aceea a fost aleasă varianta b).
De fapt nucleele respective , care în fig. 3 apar în mod schematizat ca nişte cutii pline , sunt în realitate perforate printr-o mulţime de goluri de ferestre , astfel încât comportarea lor de “tuburi perforate” este intermediară între cea a unor tuburi pline şi cea a unor pereţi structurali cuplaţi prin rigle rigide.
O primă condiţie pentru a se putea folosi această soluţie este să se asigure că în construcţia consolidată să nu existe lungimi mari neîntrerupte de planşee de beton armat, care să necesite prevederea de rosturi de dilataţie . Problema se pune în fapt în special la cele trei corpuri de tip A , care au lungimi mari . De aceea s-a propus schema de înlocuire parţială a planşeelor actuale cu planşee de beton armat cu benzi discontinue ( numai în dreptul legăturilor cu corpurile de tip B ) . Totodată se consideră suficient pentru realizarea conlucrării spaţiale a structurii ca înlocuirile cu beton armat să se efectueze numai la planşeele peste ultimul nivel . În rest , pe porţiunile unde se menţin planşeele existente metalice , acestea se vor rigidiza prin contravîntuiri orizontale pentru asigurarea continuităţii şaibelor orizontale. Aceasta este ideea principală pentru asigurarea şaibei orizontale . Vom vedea la punctul 9 că situaţia şi în consecinţă soluţionarea a fost uşor diferenţiată de cele amintite mai sus cu privire la planşee .
În stadiul de după consolidarea zonelor B , corpul C va fi rigidizat după ambele direcţii prin efect spaţial . În această situaţie , ceea ce rămâne necesar de efectuat ca intervenţie de bază la corpul C este introducerea unor contravântuiri metalice cu zăbrele în plan orizontal la nivelul extremităţilor superioare ale pilaştrilor , astfel ca deplasările pe orizontală ale acestora să fie blocate şi totodată ele să asigure transmiterea forţelor seismice proprii ale corpului C la toate corpurile B învecinate .
Complexitatea acestei clădiri şi implicit a structurii de rezistenţă , atât a celei existente cât mai ales a celei propuse a condus la necesitatea efectuării unor largi studii şi analize cu caracter general şi/sau izolat, analize profunde şi moderne care să surprindă cât mai fidel comportarea structurii în timpul acţiunilor seismice . Pentru o cât mai corectă interpretare şi înţelegere a parametrilor care influenţează comportarea structurii s-a recurs la studii comparative şi analize multiple ( de exemplu calculul pereţilor structurali prin metoda elementului finit – cu elemente de tip shell , în comparaţie cu metoda cadrului înlocuitor – cu elemente de tip bară ) . S-au făcut diverse analize forfetare , statice , modale , dinamice şi de tip time-history , analize elastice şi post-elastice . Analizele au fost însoţite , completate sau făcute (şi) pe baza de multiplele încercări distructive şi nedistructive care au scos în evidenţă calitatea materialelor şi , uneori , modul lor de comportare .
Gradul de discretizare al structurii pentru analiza globală se poate considera satisfăcător . În mare , pentru fiecare perete al fiecărui tub s-a modelat unul din şpaleţii reprezentativi , însoţit de buiandrugii adiacenţi . Grosimea peretelui a fost considerată cea dată de grosimea unui element înmulţită cu numărul de şpaleţi de acelaşi tip . Sigur că rezultatele sunt cu atât mai bune cu cât discretizarea e mai fină dar şi o modelare prea rafinată conduce la eforturi nejustificate din punct de vedere timp , muncă şi tehnică de calcul .
Referitor la aceasta din urmă subliniem că am folosit unul dintre cele mai performante programe din lume . Din păcate soft-ul dar mai ales hard-ul existent sunt încă mult în urma unor cerinţe . De pildă numai pentru un simplu element de construcţie , fie el o grindă , sigur , fin descris, analizat în regim dinamic neliniar , au fost necesare câteva zeci de ore de rulare pe un computer de tip PC , performant. Să ne închipuim ce ar însemna o astfel de analiză asupra unei structuri în totalitate sau măcar asupra unui subsistem . Tehnica existentă nu este încă capabilă ( sau are cerinţe nejustificate ) pentru analize complete .
Studiul spaţial al comportării structurii de beton se poate realiza cu teoria lui Vlasov generalizată sau pe baza rezultatelor date de programul spaţial elasto – plastic STARDYNE din cadrul pachetului de programe STAAD / PRO .
Cu toate că această clădire are practic patru nivele distincte ( deci 4 x 3 grade de libertate dinamică ) schemele de analiză vor fi de tip ”shell” astfel încât în analiza dată de anexa 3 a normativului P100-92 s-au folosit mult mai multe forme proprii ( şi vectori proprii ) . Prima rulare conţine o analiză cu 450 forme proprii care pun în evidenţă şi efecte de vibraţii locale . Sistemul de sumare este aritmetic şi vectorial ( folosit în actualele rezultate ) sau o anumită combinaţie . O asemenea analiză a permis nu numai o analiză generală a efectului cutremurului ci şi evidenţierea unor vibraţii locale pe linia elementelor sau perpendicular pe acestea . Quantificarea vibraţiilor combinate , torsiune cu translaţie , ca şi o disipare locală sunt neapărat necesare pentru o lucrare de asemenea amploare .
Dintre rezultate se prezintă în fig. 4 primul mod de vibraţie , care este o torsiune cu perioada de 0.35 sec , iar în fig. 5 modul 2 de vibraţie , translaţie după direcţia transversală cu o perioadă de oscilaţie de 0.33 sec. Aceasta din urmă pune în evidenţă fragilitatea structurii la nivelul acoperişului în zona centrală a faţadei principale .
În cele ce urmează vom face câteva scurte referiri la principalele elemente ale consolidării sau ale diferitor zone ale ansamblului .
Pentru aflarea condiţiilor de teren şi de fundare au fost efectuate ample studii geotehnice . În ceea ce priveşte geometria şi alcătuirea fundaţiilor existente s-au constatat următoarele :
Să comentăm aici că sistemul de fundare este unul neaştetat pentru epoca în care s-a construit . Mulţi specialişti au estimat , pe baza similitudinii cu alte clădiri din aceeaşi zonă şi epocă , că sistemul de fundare ar fi de tip piloţi din lemn . De altfel într-una din secţiunile elaborate în cadrul proiectului iniţial de arhitectul Ballu în anul 1885 sunt surprinse fundaţii masive din beton , duse până la adâncime de cca. – 5.00 m.
Consolidarea propusă prin placarea pereţilor curţilor interioare cu 35 cm grosime de beton armat ar necesita o lărgire a fundaţiilor existente pentru a putea constitui reazeme şi pentru placările din beton armat . În acest sens , în conformitate şi cu concluziile şi recomandările studiului geotehnic , sunt de făcut următoarele observaţii :
Calcul infrastructurii alcatuită din incinte de piloţi de diametru F35/90 cm dispuşi pe conturul curţilor şi legaţi printr-o grindă de conlucrare s-a realizat în ipoteza de grinzi pe mediu elastic ( Winkler).Distanţele între piloţi sunt distanţe minime (2.5-3d).
In zona colţurilor apar eforturile maxime de compresiune şi pe zone limitate( 2-4m) de întindere. Pentru a mări capacitatea infrastructurii şi pentru a rigidiza infrastructura în aceste zone de colţuri s-a realizat o extindere a grinzii de conlucrare în care s-au amplasat suplimentar 3 piloţi.
Având rolul principal de legătură între diversele corpuri ale clădirii , cu spaţii mari , structura de rezistenţă este alcătuită din 40 de pilaştri din zidărie de cărămidă şi 3 pereţi portanţi perimetrali ( 2 pe laturile de est şi vest şi unul pe latura sudică ) care separă Sala Paşilor Pierduţi de restul clădirii . Pilaştrii din faţada principală sunt placaţi cu blocuri de piatră naturală . Secţiunile pilaştrilor variază între 1.20 m2 şi 7.50 m2 , ei constituind totodată şi elemente decorative .
În fapt secţiunile pilaştrilor sunt alcătuite dintr-o cămaşă exterioară de cărămidă de 30-40 cm iar la interior spaţiul este umplut cu alicărie .
Pe direcţia longitudinală corpul de clădire are 9 travei de 6.20 m iar pe direcţia transversală are 6 travei cu lungimi ce variază între 5.00 m şi 7.50 m .
Înălţimile celor 2 niveluri ( parter şi etaj ) sunt de cca. 8.00 m iar în zona centrală parterul se dezvoltă pe o înălţime de cca. 16.00 m terminându-se cu un plafon general boltit. Circulaţia de la parter la etaj este asigurată de 2 scări monumentale cu un podest intermediar la cota +4.00 m .
Planşeele peste subsol , parter şi etaj sunt realizate din grinzi metalice cu umplutură de bolţişoare de cărămidă sau plăci din beton simplu . Structura de rezistenţă a acoperişului este alcătuită din 4 grinzi cu zăbrele ( metalice ) cu deschideri de 18.00 m , de care este suspendată bolta peste spaţiul central al sălii . Tavanul este mărginit de două luminatoare în formă de semicerc care asigură iluminare naturală a Sălii Paşilor Pierduţi în timpul zilei .
Această zonă este cea mai afectată . După cutremurul din 1977 structura a fost grav avariată ( vezi foto2 ) . În conformitate cu principiile vizând lucrările de consolidare din acea vreme au fost făcute consolidări locale , care s-au concentrat în acest corp de clădire . Pilaştrii au fost reparaţi prin crearea unor şliţuri masive de beton armat , la nivelul podului s-a făcut o legătură cu grinzi metalice şi din beton armat ( care însă nu realizează corespunzător efectul de şaibă ) , la subsol s-au realizat unii pereţi şi cadre din beton armat , etc . În orice caz intervenţiile sunt locale , nu vizează ansamblul , fie el numai la nivelul corpului C .
Mai mult intervenţiile propuse sunt numai parţial realizate , lucrările fiind întrerupte la un moment dat , probabil din lipsă de fonduri .
Cu toate intervenţiile efectuate la nivelul pilaştrilor din faţadă , la nivelul acoperişului sunt prezente deformaţii remanente ( vezi foto 6 ) . Deplasarea faţadei măsurată la faţa locului către exterior în zona centrală a clădirii este de 20 cm .
Explicarea acestui fenomen spectaculos este dificilă . Mai mult pe bază de fler ingineresc s-a presupus că în zona respectivă s-a produs un fenomen de amplificare dinamică , probabil manifestându-se o formă de vibraţie locală cu o perioadă apropiată de perioada cutremurului din anul 1977 . Această formă locală a fost posibilă datorită desprinderii structurii din zona respectivă de restul clădiri în urma apariţiei articulaţiilor plastice din pereţii de fronton ai Sălii Paşilor Pierduţi, fenomen verificabil prin studierea acestor pereţi care sunt grav fisuraţi . Această ipoteză este mai plauzibilă decât aceea formulată de unii specialişti , anume că în zona respectivă s-ar fi manifestat un fenomen de ciocnire . De altfel , desprinderea e strict locală , la nivelul faţadei ,ea nu cuprinde şi zona adiacentă dinspre interior .
Pentru explicarea acestui fenomen s-au făcut diferite simulări pe calculator . În urma analizei globale , aşa cum am mai amintit ( vezi fig.5) , a reieşit susceptibilitatea ca structura să aibă deformaţii mari în zona respectivă . De aceea am propus întărirea planşeelor în zona respectivă ca şi consolidarea pereţilor avariaţi .
S-a analizat pe computer numai zona respectivă luându-se în considerare numai structura corpului C . S-a efectuat atât o analiză modală cât şi una de tip time-history sub excitaţia accelerogramei înregistrate la INCERC în 4 martie 1977 , dar şi a unor accelerograme sintetice obţinute pe baza aceluiaşi spectru .
Rezultatele le considerăm spectaculoase . Analiza modală a scos în evidenţă o deplasare maximă a acoperişului , în zona faţadei , de 22 cm iar din analiza time-history a rezultat o deplasare de 19 cm . Ambele valori sunt extrem de apropiate de deplasarea măsurată pe teren .
Perioada fundamentală pentru structura respectivă a rezultat de cca. 1 sec , valoare suficient de apropiată de cea a cutremurului din 1977 , iar ipoteza noastră , anume aceea a unei amplificări dinamice locale , pare corectă .
Aşa cum am mai amintit analiza globală a structurii s-a efectuat pe un model simplificat (dacă se poate numi simplificat un model cu cca. 6000 de noduri şi cam tot atâtea elemente) . Pentru fiecare perete al fiecărui tub s-a modelat unul din şpaleţii reprezentativi , însoţit de buiandrugii adiacenţi . Grosimea peretelui a fost considerată cea dată de grosimea unui element înmulţită cu numărul de şpaleţi de acelaşi tip .
Apoi structura a fost discretizată la nivel mult mai fin , de pildă unul dintre pereţii curţii 5 fiind alcătuit din circa 7000 de elemente finite . Acesta a fost solicitat cu rezultatele corespunzătoare din analiza globală a structurii . O stare de tensiuni în acest perete poate fi văzută în figura 7 .
În paralel s-a efectuat şi o analiză prin metoda cadrului înlocuitor asupra fiecărui perete în parte . Rezultatele celor două analize sunt suficient de apropiate ceea ce creează certitudinea că , cel puţin la un anumit nivel , analiza pe model cadru furnizează rezultate satisfăcătoare , cu un efort mult mai mic privind modelarea ( vezi şi articolul “ punerea în siguranţă a clădirilor civile de folosinţă publică expuse acţiunilor seismice “ – R. Agent – Buletinul AICPS nr. 4/1999 ) .
Analiza prin metoda elementului finit îşi dovedeşte imediat utilitatea la calculul şi conformarea armării pereţilor , în special în cazul acestor cadre-diafragmă . Analiza pe modelul de bară nu poate surprinde concentrările de eforturi care apar la marginea golurilor . În plus modul de incursiune în domeniul plastic , de fapt , de formare a articulaţiilor plastice , în cazul unui buiandrug de câţiva metri înălţime ( 1-3 m ) considerăm că este net diferit de cel a unei grinzi de dimensiuni obişnuite ( a cărei comportare poate fi surprinsă corect [şi] de un model de tip bară ) .
Rezumând , o analiză pe un model de element finit de tip shell ( surprinde atât efectul de şaibă cât şi acela de placă încovoiată ) conduce la o înţelegere profundă a comportării peretelui şi dă indicaţii corecte pentru conformarea unui mecanism plastic convenabil .
Eforturile secţionale de calcul ale riglelor de cuplare şi ale montanţilor s-au determinat corespunzător Metodei de proiectare a capacitaţii de rezistenţă pentru dirijarea formării unui mecanism favorabil de plastificare- în secţiunile de la capetele riglelor şi la baza montanţilor.
Armarea longitudinală a riglelor de cuplare ale pereţilor din beton armat s-a realizat continuu pe întreaga lungime a pereţilor. Armătura de rezistenţă s-a concentrat la extremităţile secţiunilor Armarea transversală s-a realizat din bare independente de F16/20/10 în dreptul golurilor şi etrieri F10/20 la capetele secţiunii dispuşi pe întreaga lungime a pereţilor ( vezi pl R6).
Armarea longitudinală a montanţilor pereţilor s-a concentrat la extremităţile montanţilor Imbinarea barelor s-a realizat prin petrecere ( 60 F) şi prin sudura la baza montanţilor.
Armarea transversală a montanţilor s-a realizat din bare independente de F16/20/10 în dreptul golurilor şi etrieri F8/10 la capetele secţiunii dispuşi pe întreaga înălţime a pereţilor.
Şi aici elementul de tip shell este cel mai nimerit pentru înţelegerea comportării . La asemenea deschideri flexibilitatea şaibelor orizontale nu mai e de neglijat , considerarea ipotezei de solid infinit rigid conducând la eforturi exagerate şi prin urmare conformări de elemente şi armări nejustificate.
Aşa cum am precizat , realizarea unei conlucrări spaţiale a tuturor elementelor verticale este imperios necesară . Prin aceasta , încă de la nivelul expertizei tehnice şi apoi de la fazele incipiente ale proiectului s-a propus realizarea unor planşee cu rol de şaibă orizontală .
Încercările efectuate de laboratorul de construcţii Bucureşti în planşeele de cotă +/- 0.00 , + 4.00 şi + 8.00 m au scos în evidenţă prezenţa quasi-generală a unor plăci de beton armat de 10 cm grosime la nivelul planşeelor , fie ca planşee propriu-zise , fie ca suprabetonări ale unor planşee din grinzi metalice . Şi aceasta în vădită contradicţie cu expertiza tehnică sau cu alte materiale care făceau referire la planşee metalice sau de lemn . Este neclar cum şi când au putut fi realizate acestea întrucât eforturile datorate contracţiei într-un planşeu de peste 100 m lungime sunt de nepreluat . Nu este cert dacă şi unde există continuitate între corpuri . Probabil că fenomenul de contracţie nu s-a manifestat însemnat datorită faptului că realizarea construcţiei s-a făcut în etape , pe parcursul mai multor ani , iar contracţia s-a consumat pe rând .
În orice caz chiar dacă condiţia de şaibă orizontală se presupune satisfăcută parţial sau total la nivelele inferioare , rămâne ca necesară asigurarea unui efect similar şi la cota + 16.00 m . Iar acest lucru se va realiza cu planşee din beton armat pe unele corpuri intercalate cu planşee metalice între ele . Se creează astfel , constructiv , nişte macrorosturi de dilataţie . Realizarea planşeelor de legătură metalice dintre porţiunile de planşee de beton armat se va face după consumarea contracţiei betonului .
O problemă specială o ridică Sala Paşilor Pierduţi care beneficiază de plafon numai la cota + 16.00 m şi nici aceasta nu este în plan orizontal . Indiscutabil că această zonă trebuie să se integreze cu restul structurii ( am văzut că cele mai mari avarii se întâlnesc la acest corp care suferă de lipsa de conlucrare cu corpurile adiacente ) iar acest lucru se poate realiza bine numai la ultimul nivel . Pe conturul Sălii Paşilor Pierduţi se întâlnesc planşee plane din grinzi metalice ( parţial ) contravântuite . Ce este defavorabil este faptul că aceste planşee prezintă câteva “sărituri” importante de la capete către centru . În dreptul Sălii Paşilor Pierduţi plafonul este arcuit , el fiind realizat din grinzi cu zăbrele dispuse în plan vertical , legate între ele la partea de jos , dar în nici un caz nu poate fi vorba de contravântuire . Prin urmare în această zonă se va realiza o contravântuire generală , care va fi de fapt o grindă cu zăbrele spaţială . În zonele plane soluţia metalică va fi înlocuită de planşee de beton armat . Această situaţie a ridicat probleme deosebite la conceperea soluţiei ca şi la imaginarea detaliilor . În mod cert şi la execuţie dificultăţile vor fi mari şi va atrage necesitatea unui executant înalt calificat .
Un alt aspect important a fost faptul că , datorită concentrării în zone restrânse ale elementelor de rezistenţă verticale , eforturile care se transmit la planşeu în aceste zone sunt foarte mari . În unele cazuri este vorba de 700 – 800 de tone iar pentru preluarea acestor forţe s-au conceput soluţii metalice complexe din care nu lipsesc profilele mari ( de pildă I300 sau U300 ) . În principiu soluţia constă în : în pereţi , la nivelul planşeelor , sunt încastrate cu ajutorul unor conectori din oţel laminat sau din oţel beton , profile metalice de mare capacitate care apoi difuzează efortul în placa de beton armat prin mai multe “dopuri” realizate tot din oţel înglobat în placa de beton în găuri carotate cu diametrul de 35 cm sau găuri de 60 cm diametru realizate prin spargerea plăcii . Nu peste tot este nevoie de profile puternice , de multe ori amplasarea unor platbande ( de exemplu 300 x 10 ) în contravântuiri , la nivelul planşeelor , fiind suficientă . În acest fel se realizează în acelaşi timp şi legătura dintre corpuri . Desigur că , şi în acest caz , imaginarea unor astfel de detalii , care să fie şi realizabile a necesitat un efort considerabil iar la execuţie va ridica unele probleme .
O alternativă elegantă la această soluţie ar fi utilizarea fibrelor de carbon în locul profilelor şi platbenzilor metalice , după aceeaşi geometrie , ancorate în pereţii şi în plăcile de beton prin folosirea aceloraşi “dopuri” metalice înglobate în beton . Aceste fibre pot prelua eforturi de întindere de 8 ori mai mari decât oţelul OL 37 şi pot fi mult mai lesne montate . Ele ar urma să preia eforturile de întindere , în timp ce compresiunile ar fi preluate de planşeele de beton armat .
Clădirea Palatului de Justiţie din Bucureşti este o clădire deosebită atât din punct de vedere social şi arhitectural cât şi din punct de vedere al structurii de rezistenţă .
În urma diverselor studii şi expertize s-a ajuns la concluzia că această construcţie trebuie urgent pusă în siguranţă . Firmele de proiectare SC STRUCTURAL CONEXPERT şi SC AEDIFICIA MP SRL au colaborat pentru realizarea proiectului de consolidare .
Amploare şi diversitatea construcţiei au atras după sine probleme deosebite la realizarea proiectului de consolidare . Conceperea şi fundamentarea soluţiei , realizarea dimensionărilor şi a detaliilor a reclamat un efort considerabil din partea proiectanţilor .
Aceştia au prezentat în acest articol câteva din cele mai importante considerente legate de realizarea acestui proiect . Nu sunt singurele aspecte deosebite întâlnite . Parte dintre ele au mai fost surprinse în alte lucrări de specialitate .
Probabil că unele dintre ele vor face obiectul unor viitoare comunicări căci sursa este bogată, iar subiectul constituie un excelent exemplu de tratare a consolidării unei asemenea clădiri .