Domeniu
Clădiri Rezidențiale
Data publicării
31 august 2019
Ansamblul rezidențial proiectat este format din trei imobile cu regim de înălțime S+P+8E (tip „turn”) și trei imobile cu regim de înălțime S+P+8E (tip „lamă”), având funcțiunea principală de clădiri de locuit. Ansamblu este situat pe un teren cu suprafața de circa 13.939 m2, iar amprenta infrastructurii este de circa 9.770 m2.
Infrastructura este comună pentru cele 6 imobile din punct de vedere funcțional însă din punct de vedere structural este împărţită în 9 corpuri prin intermediul unor rosturi. Infrastructura este alcătuită din structura subsolului și a sistemului de fundare.
Proiectul a fost realizat în trei faze de execuție:
– Faza 1: Construirea infrastructurii și suprastructurii blocului turn (T1), a blocului lamă (L1) şi a zonei de subsol care nu prezintă suprastructură (S1) dinspre Strada Intrarea Eufrosina Popescu;
– Faza 2: Construirea infrastructurii și suprastructurii blocului turn (T2), a blocului lamă (L2) şi a zonei de subsol care nu prezintă suprastructură (S2) din zona centrală;
– Faza 3: Construirea infrastructurii și suprastructurii blocului turn (T3), a blocului lamă (L3) şi a zonei de subsol care nu prezintă suprastructură (S3) dinspre New Town Residence.
Caracteristici
Regim de înălțime:
S+P+8E
Suprastructura blocurilor de tip „turn”
Structura de rezistență supraterană este de tip structură cu pereți din beton armat (sistem structural în care pereții verticali, cuplați sau independenți preiau majoritatea încărcărilor verticale și orizontale, contribuția acestora la preluarea forței tăietoare la baza clădirii depășind 65% din forța tăietoare de bază).
Structura prezintă un nucleu central, în zona casei scării. De asemenea, o parte din pereții de compartimentare ai casei și pereții perimetrali sunt din beton armat, pentru a asigura structurii rigiditatea necesară în timpul acțiunii seismice cât și pentru a echilibra din punctul de vedere al comportării dinamice structura de rezistență. Grosimea pereților este de 30 cm. Aceștia se dezvoltă după cele două direcții principale. Secțiunile în plan ale pereților sunt de tip lamelar sau cu tălpi.
Secțiunile în plan și poziția pereților a fost aleasă astfel încât să respecte tema de arhitectură primită, iar comportarea structurii la acțiuni seismice să fie bună (structura prezintă translații pe primele două moduri de vibrație și torsiune pe modul trei; deplasările laterale sunt sub limita maximă admisibilă).
Structura prezintă grinzi din beton armat dispuse atât longitudinal cât și transversal. Acestea reazemă pe pereții din beton armat. Grinzile vor avea dimensiunea de 30×50 cm.
Adresa
Strada Eufrosina Popescu 61, București
Suprastructura blocurilor de tip „lamă”
Structura de rezistență supraterană este de tip structură cu pereți din beton armat (sistem structural în care pereții verticali, cuplați sau independenți preiau majoritatea încărcărilor verticale și orizontale, contribuția acestora la preluarea forței tăietoare la baza clădirii depășind 65% din forța tăietoare de bază).
Structura prezintă pe fiecare direcţie mai mulţi pereţi izolați. Pereţii de pe direcţia longitudinală a casei sunt localizaţi în zona axului central longitudinal al clădirii şi în zona nucleelor de pereţi ce adăpostesc casele de lifturi, iar pe direcţie transversală pereţii sunt distribuiţi pe lungimea clădirii şi pe frontoane. Grosimea pereţilor este de 30cm, cu excepţia anumitor bulbi ai acestora, care din condiţii constructive au grosimea de 50cm. Secţiunile în plan ale elementelor verticale sunt de tip lamelar sau cu tălpi.
Secțiunile în plan și poziția pereților şi stâlpilor au fost alese astfel încât să respecte tema de arhitectură, iar comportarea structurii la acțiuni seismice să fie bună (structura prezintă translații pe primele două moduri de vibrație și torsiune pe modul trei; deplasările laterale sunt sub limita maximă admisibilă).
Structura prezintă grinzi din beton armat dispuse atât longitudinal cât și transversal, care reazemă elementele verticale ale structurii. Grinzile transversale din zonele axelor adiacente nucleelor de pereţi, având deschidere mare, vor avea secţiunea de 30x55cm, iar restul grinzilor vor avea secţiunea de 30x50cm.
Infrastructura este alcătuită din întregul sistem de fundare precum și din nivelul subteran destinat parcajelor. Din punct de vedere structural aceasta este împărţită în mai multe corpuri prin intermediul unor rosturi.
Structura de rezistență a subsolului este realizată prin continuarea sub cota de încastrare considerată a elementelor principale din suprastructură, respectiv a pereților din beton armat. În plus, față de elementele din suprastructură, în infrastructură apar elemente verticale suplimentare (pereți și stâlpi) ce sunt dispuse în zona de subsol fără corespondență în suprastructură, pentru a spori rigiditatea generală a infrastructurii (care trebuie să rămână în domeniul elastic de comportare la acțiunea seismică).