Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj‑Napoca – extindere și modernizare terminal plecări
Categorie
Proiectare
Domeniu
Aeroporturi
Locație
Cluj-Napoca
Categorie
Proiectare
Domeniu
Aeroporturi
Locație
Cluj-Napoca
Întrucât capacitatea Terminalului Plecări este subdimensionată raportat la fluxul de pasageri, beneficiarul a dorit extinderea și modernizarea terminalului. Astfel, a fost propusă extinderea acestuia spre Nord, atât la nivelul parterului cât și al etajului retras, în zona porților de îmbarcare destinate zborurilor interne și externe.
Prin soluția tehnică și funcțională se vizează conexiunea directă a noilor elemente structurale de cele existente, așadar nivelul de precizie necesar raportat la identificarea situației existente este foarte mare, mai ales în condițiile în care vorbim despre o structură metalică, cu toleranțe mici la montaj.
Prima etapă întreprinsă pentru proiectarea viitoarei structuri a constituit-o procesul de scanare laser 3D a a construcției existente. Acest prim pas a oferit informații exacte și complete despre poziția elementelor structurale și nestructurale și a stat la baza expertizei tehnice realizate de unul dintre experții noștri atestați MDLPA.
Soluția pentru acest proiect a reprezentat-o generarea modelului Digital Twin, prin reproducerea fidelă într-un model digital a situației existente. Informațiile din teren au fost colectate prin intermediul procedurii de scanare laser 3D, oferind precizie maximă în măsurători, colectarea unui volum mare de informații intr-un timp relativ scăzut, reducerea semnificativă a resurselor necesare pentru culegerea de date. Activitatea aeroportului nu a fost întreruptă pe durata procesului de scanare.
Din punct de vedere structural, extinderea terminalului constă în extinderea celor două corpuri de clădire existente, la parter și la etaj cu o structură similară celei existente.
În mod practic au fost introduse două linii de stâlpi metalici cu secțiunea de tip cruce de Malta și au fost prelungite grinzile existente cu grinzi metalice.
Actualul terminalul de plecări se extinde la etaj prin prelungirea stâlpilor existenți din parter în etaj cu aceeași secțiune și prin realizarea unui planșeu cu grinzi metalice principale și secundare. Planșeul extinderilor va fi de tip compozit, de beton armat cu grinzi metalice secundare.
Într-o anumită zonă a actualului terminal, placa de beton armat a planșeului de peste parter se va extinde de la fațadă spre interior pe o lățime de 5,50 m.
În plus, au fost introduse o serie de lifturi și scări ce au necesitat realizarea de cuve speciale la planșeul de peste subsol. Un caz aparte este cel al scării rulante introduse în parter, scară rulantă ce necesită realizarea unei cuve de beton armat în planșeul de peste subsol, cuvă ce taie grinda planșeului de peste subsol într‑un anumit ax și pentru susținerea căreia a fost introdus în subsol un stâlp din beton armat.
Fundațiile extinderii sunt fundații continue din beton armat.